Potraviny, které nejsou tak zdravé, jak si lidé myslí. Patří mezi ně sushi nebo rýžové chleby

I zdravé potraviny mohou zpracováním ztratit svou výživovou hodnotu. Tady je pár příkladů oblíbených jídel a příloh, o kterých si lidé myslí, že jsou zdravé, ale realita je jiná.

Sushi
Čerstvá ryba je zdravá, řeknete si. A máte pravdu. Ale u bílé rýže už to úplně neplatí. Je totiž plná sacharidů. Když se k tomu nakonec přidají sezamová semínka a v některých případech i majonéza, máte zaděláno na problém. Nepřispěje rozhodně ani sojová omáčka, která obsahuje spoustu soli. Nebojte, sushi se ale úplně vzdávat nemusíte. Jen raději zvolte varianty bez majonézy, pouze rybu nebo zeleninu v rýži obtočené řasou. A na talíř si naložte maximálně deset kousků.

Rýžové chleby
Přijdou vám lehké, dietní a s oblibou jimi zaháníte hlad? Tak raději přestaňte. Nafouklé chleby totiž následkem zpracování obsahují prázdné kalorie. Abychom nebyli nespravedliví, najdeme v nich i bílkoviny nebo vlákninu, ale tím výčet pozitiv končí. Ochucené varianty jsou pak ještě horší variantou.

Smoothie
I u čerstvého ovoce platí, že má spoustu cukru. Takže u koncentrovaného smoothie, kde je v jedné sklence rozmixováno hned několik kousků ovoce je cukr o to vyšší. Mnoho lidí věří, že ovocný cukr je lepší než řepný, ale v důsledku z hlediska energetického přísunu cukr jednoduše zůstane cukrem. A to v jakékoli podobě.

Sušené ovoce
Podstatnou část sušeného ovoce tvoří cukr, proto byste si měli dávat pozor kolik této „zdravé“ sladkosti sníte. Doporučuje se denně maximálně hrst a to byste měli zapomenout na jakoukoli jinou sladkou odměnu.

Pečené brambory
Z klasických příloh jsou vařené brambory asi při redukci váhy nejlepší. Jejich pečené příbuzné už ale takovou výsadu nemají. Pečením se totiž promění obsažené škroboviny a nastane problém v podobě vysokého glykemického indexu (GI). Potraviny s vysokým GI zvyšují hladinu cukru v krvi a jako důsledek zvyšují tvorbu inzulínu a tím pádem i hlad. A pokud je hladina cukru v těle dlouhodobě vysoká, tělo ji proměňuje v tuk.

Cereálie
Do misky si ráno obvykle sypete směs ovesných vloček, sušeného ovoce, oříšků či semínek. A to by bylo v pořádku, kdyby tyto potraviny nebyly dochucené ještě navíc dávkou cukru. Pak ty kalorie začnou naskakovat. Namíchejte si tedy ranní cereálie sami. Ovesné vločky smíchejte s oříšky, čerstvým ovocem a třeba jogurtem a zdravá snídaně je na světě.

Hořká čokoláda
Ano, rozhodně je lepší než jakákoli jiná varianta čokolády a často se uvádí jako zdraví prospěšná díky tomu, že obsahuje flanovoidy. Ale ztloustnete po ní úplně stejně. Jestli se bez ní nedokážete obejít, denní dávka by neměla přesahovat dvě kostičky.




Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru